Nieuws

Afke verbeeldt artikel 1

De gemeente Zwolle riep begin dit jaar creatieve geesten op met een idee te komen om artikel 1 van de grondwet te verbeelden. Het winnende ontwerp, van Afke van Halen, krijgt een plek in het stadskantoor van Zwolle. Proficiat Afke.

Thorbecke
Zwollenaar Thorbecke legde in 1848 de basis voor de Nederlandse Grondwet. In Artikel 1 ervan staat dat iedereen in Nederland in gelijke gevallen gelijk wordt behandeld. En dat discriminatie en aanzetten tot haat of discriminatie verboden is. Dit inspireerde de gemeente deze wedstrijd uit te schrijven. Zwollenaren mochten een stem uitbrengen op zijn of haar favoriete ontwerp.

Afkes over haar inzending: voor dit kunstwerk zou ik in de basis hout gebruiken: het is een levend materiaal, heel puur en eerlijk. Maar ook vergankelijk, wat eigenzinnig en soms heel grillig en lastig om mee te werken. Bijna menselijk dus.

Wat gaat Afke maken? Een groepje zeer diverse mensbeelden gemaakt uit boompjes en takken. Ze ogen oud en jong, soms schattig, soms grillig of lelijk, soms aanraakbaar, soms juist stekelig. In en tussen de houten mensbeelden zitten kleine spiegeltjes, die de kijker een blik op zichzelf gunnen, of op zijn of haar naaste. Kortom, reflectie alom rond artikel 1 en de mensen om ons heen. Succes Afke en veel plezier met het maakproces.

Inloggen

Stichting Vechtdalkunsten

Beerzerweg 1a
7731PA Ommen

RSIN 854456417
KvK 61709808
BTW 854456417
Bank NL37RABO0195261844


Copyright © 2019 Stichting Vechtdalkunsten
Privacyreglement - Disclaimer - Realisatie: Dois Webdesign